Postup při udělování souhlasu ředitele ke jmenování tajemníka obecního úřadu

V § 103 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o obcích“), je stanoveno, že starosta jmenuje a odvolává se souhlasem ředitele krajského úřadu tajemníka obecního úřadu v souladu se zvláštním zákonem. Dále je zde stanoveno, že bez souhlasu ředitele krajského úřadu je jmenování a odvolání tajemníka obecního úřadu neplatné.

A. Jmenování tajemníka

K udělení souhlasu ředitele krajského úřadu ke jmenování tajemníka obecního úřadu je potřeba dodržet postup podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o úřednících“).

Udělení souhlasu představuje tzv. jiný správní úkon podle části čtvrté zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Pro udělení souhlasu je třeba řediteli krajského úřadu předložit následující podklady:

1. Žádost o udělení souhlasu ke jmenování tajemníka obecního úřadu (vedoucího úřadu), podepsanou starostou, kde bude uvedeno jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu vybraného kandidáta pro tuto funkci.

2. Oznámení o vyhlášení výběrového řízení (dále jen „oznámení“), včetně dat počátku a konce jeho uveřejnění na úřední desce úřadu, splňující náležitosti stanovené v § 7 odst. 2 a 3 zákona o úřednících:

Výběrové řízení musí být vyhlášeno starostou oznámením na úřední desce úřadu územního samosprávného celku nejméně 15 dnů přede dnem určeným pro přihlášení uchazečů o jmenování do funkce vedoucího úřadu a současně i způsobem umožňujícím dálkový přístup. Oznámení musí obsahovat:

a) název územního samosprávného celku,

b) druh práce a místo výkonu práce,

c) předpoklady podle § 4 zákona o úřednících (fyzická osoba, která je státním občanem České republiky, popřípadě fyzická osoba, která je cizím státním občanem a má v České republice trvalý pobyt, dosáhla věku 18 let, je způsobilá k právním úkonům, je bezúhonná, ovládá jednací jazyk a splňuje další předpoklady pro výkon správních činností stanovené zvláštním právním předpisem),

d) jiné požadavky územního samosprávného celku pro vznik pracovního poměru odpovídající povaze správní činnosti, kterou má zájemce vykonávat,

e) výčet dokladů, které zájemce připojí k přihlášce (životopis, ve kterém se uvedou údaje o dosavadních zaměstnáních a o odborných znalostech a dovednostech týkajících se správních činností, výpis z evidence Rejstříku trestů ne starší než 3 měsíce; u cizích státních příslušníků též obdobný doklad osvědčující bezúhonnost vydaný domovským státem; pokud takový doklad domovský stát nevydává, doloží se bezúhonnost čestným prohlášením, ověřená kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání),

f) platovou třídu odpovídající druhu práce,

g) lhůtu pro podání přihlášky,

h) místo a způsob podání přihlášky, a

i) adresu, na kterou se přihláška odesílá.

3. Písemná zpráva výběrové komise o posouzení uchazečů obsahující údaje dle § 9 odst. 2 zákona o úřednících, tj.:   

a) údaje o složení výběrové komise jmenované v souladu s § 8 zákona o úřednících (má nejméně 3 členy, je jmenována starostou obce, alespoň jedna třetina členů komise jsou úředníci dané obce),

b) seznam uchazečů (tj. všech uchazečů, kteří podali přihlášku),

c) seznam a pořadí (tj. pořadí úspěšnosti ve výběrovém řízení) uchazečů, kteří předložili úplné přihlášky, včetně dokladů podle § 6 odst. 4 zákona o úřednících, splňují předpoklady podle § 5 zákona o úřednících a splňují požadavky stanovené v oznámení.

Komentář k pořadí uchazečů: Výběrová komise sama nerozhoduje o tom, který z uchazečů o jmenování do funkce vedoucího úřadu/tajemníka bude do funkce jmenován. Uvedením pořadí "vyhovujících" uchazečů dává výběrová komise pouze doporučení starostovi, který rozhoduje o jmenování tajemníka úřadu. Pořadí uvedené výběrovou komisí ve zprávě o posouzení uchazečů není pro starostu závazné. Dále musí být splněny podmínky stanovené v § 9 odst. 4 zákona o úřednících, tj. do funkce vedoucího úřadu/tajemníka může být jmenován pouze takový uchazeč, který byl v písemné zprávě výběrové komise o posouzení uchazečů uveden v seznamu "vyhovujících" uchazečů podle § 9 odst. 2 písm. c) zákona o úřednících. Není však nezbytné, aby byl jmenován ten uchazeč, který byl v seznamu uveden na prvním místě, přestože se tak v praxi děje.

4. Profesní životopis vybraného kandidáta s uvedením odborné praxe tak, aby byly splněny podmínky § 5 zákona o úřednících, tj. aby kandidát prokázal nejméně tříletou praxi, která musí být splněna v průběhu 8 let bezprostředně předcházejících jmenování do funkce:

a) jako vedoucí zaměstnanec, nebo

b) při výkonu správních činností v pracovním poměru k územnímu samosprávnému celku nebo při výkonu státní správy v pracovním nebo služebním poměru ke státu,

c) ve funkci člena zastupitelstva územního samosprávného celku dlouhodobě uvolněného pro výkon této funkce.

5. Čestné prohlášení o splnění předpokladů podle § 5 zákona o úřednících (§ 7 odst. 2 věta třetí zákona o úřednících).

6. Doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání vybraného kandidáta, potvrzující odpovídající stupeň vzdělání podle požadavku uvedeného v oznámení.

7. Výpis z rejstříku trestů vybraného kandidáta ne starší 3 měsíců ke dni podání přihlášky.

8. Osvědčení dle § 4 odst. 1 zákona č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, České republiky a Slovenské republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 451/1991 Sb.“), a čestné prohlášení dle § 4 odst. 3 téhož zákona.

Vzor čestného prohlášení dle zákona č. 451/1991 Sb. tvoří přílohu č. 1 postupu.

Příloha č. 1 postupu (PDF)

Příloha č. 1 postupu (Word)

9. Čestné prohlášení vybraného kandidáta, že:

a) nevykonává funkce v politických stranách a v politických hnutích (§ 110 odst. 6 zákona o obcích),

b) není členem zastupitelstva, jehož obecního úřadu má být tajemníkem (§ 5 odst. 2 a 3 zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů),

c) není členem kontrolního a finančního výboru zastupitelstva obce (§ 119 odst. 1 zákona o obcích), nebo že se těchto funkcí vzdá k datu jmenování tajemníkem.

Vzor tohoto čestného prohlášení tvoří přílohu č. 2 postupu.

Příloha č. 2 postupu (PDF)

Příloha č. 2 postupu (Word)

B. Odvolání tajemníka

Pro udělení souhlasu k odvolání tajemníka obecního úřadu je třeba řediteli krajského úřadu předložit žádost o udělení souhlasu k odvolání tajemníka obecního úřadu (vedoucího úřadu), podepsanou starostou, která bude odůvodněna a doložena v souladu s § 12 zákona o úřednících.