ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj si udržel vysoké ratingové hodnocení

13.7.2020 10:30
Jihomoravský kraj si udržel vysoké ratingové hodnocení - A1/Aa2.cz stabilní - z minulého roku.

Tato informace zazněla na pondělním (13. července 2020) setkání hejtmana Bohumila Šimka s představiteli společnosti Moody's, kteří v brněnském sídle krajského úřadu prezentovali aktuální ratingové hodnocení kraje.

„Kreditní profil Jihomoravského kraje (JMK, A1/Aa2.cz stabilní) odráží stabilní provozní výsledky, nízkou zadluženost, solidní likviditu a střední míru pravděpodobnosti, že vláda České republiky poskytne mimořádnou pomoc za účelem předejít akutnímu nedostatku likvidity. Vývoj provozního hospodaření kraje je úzce svázán s růstem národní ekonomiky, přičemž obezřetné řízení rozpočtu pomůže dále udržet velmi dobrou kapacitu financování kapitálových výdajů z vlastních zdrojů a absorbovat vnější šoky,“ uvádí ve ze své ratingové zprávě společnost Moody's.

„Rychle se šířící koranovirová nákaza představuje ve spojení se zhoršením globálního světového výhledu a propadu cen finančních aktiv a ropy kreditní tlak na všechny světové regionální a místní samosprávy, včetně Jihomoravského kraje,“ konstatuje se též ve zprávě.

Plný text ratingového hodnocení ZDE (pdf).