ilustrační obrázek

Lidé navrhnou název pro lávku Mikulčice-Kopčany

26.6.2020 12:00
České Mikulčice a slovenské Kopčany spojuje od loňského října nová cyklistická lávka.

Unikátní stavba zaujala i komisi slovenské soutěže Stavba roku 2019. O jejím názvu rozhodne veřejnost.

Most přes jedno tisíciletí. I tak nazývají lávku, která spojuje dvě velkomoravské obce, historici. Jihomoravský kraj se společně s Trnavským samosprávným krajem dohodl, že o oficiálním pojmenování lávky rozhodne veřejnost.

Zástupci Jihomoravského a Trnavského samosprávného kraje vyberou dva nejlepší návrhy, které postoupí do dalšího kola. O vítězném názvu opět rozhodnou lidé hlasováním na sociálních sítích. Kritéria pro výběr návrhů do nejlepší „dvojky“ jsou:

a. název zní dobře v češtině i ve slovenštině
b. název neobsahuje vulgární, rasistické, urážející prvky
c. název reaguje na lokalitu, historii území anebo význam mostu

Autor či autorka vítězného názvu obdrží odměnu. Ta zahrnuje vstup do Archeoparku Pavlov a VIDA! science centra a láhev kvalitního moravského vína. Součástí odměny je i cyklobalíček, který ocení každý vášnivý cyklista, obsahuje i cyklo láhev s podpisem světové cyklistické legendy Petra Sagana.

Až do 12. července 2020 mohou lidé své návrhy posílat prostřednictvím sociálních sítí obou krajů nebo mailem na marketing@jmk.cz .

Lávka je součástí projektu, který realizoval Jihomoravský kraj ve spolupráci s Trnavským samosprávným krajem. Přes jedinečné území, které spojuje historii Čechů a Slováků, byla vybudována lávka v délce 143 m přes hraniční řeku Moravu a také navazující přístupové komunikace o celkové délce 3,1 km.
Cílem projektu bylo propojení lokality Mikulčice a Kopčany pro cyklisty, pěší návštěvníky a místní obyvatele v rámci unikátní lokality památek slovanského hradiště Velké Moravy.