ilustrační obrázek

Hejtman Šimek předal symbolický šek na 1 milion korun jako výraz podpory Školskému spolku Komenský ve Vídni

25.6.2020 14:00
Symbolický šek na částku 1 milion korun jako výraz podpory Školskému spolku Komenský ve Vídni převzal dnes (25. června 2020) v prostorách brněnského sídla krajského úřadu z rukou hejtmana Bohumila Šimka starosta spolku Karel Hanzl.

Stalo se tak u příležitosti slavnostní prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“.

„Kraj spolupracuje se Školským spolkem Komenský již dvanáct let. Jsem rád, že se takto můžeme podílet na vzdělávání mladé generace Čechů a Moravanů, kteří u našich sousedů po desetiletí žijí,“ uvedl k předání symbolického šeku hejtman Bohumil Šimek. Dvojjazyčná publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni/ Der Schulverein Komensky – 150 Jahre Tschechisches Schulwesen in Wien“, jejíž autorkou je Vlasta Valeš, vyšla v květnu letošního roku. V rámci představení publikace již proběhla její prezentace ve Vídni 23. června, druhým místem prezentace bylo právě Brno.

Finanční podporu Školskému spolku Komenský ve Vídni schvaluje jihomoravské zastupitelstvo ve dvouletém cyklu. Letos schválili zastupitelé dar spolku ve výši 1 milionu korun již 27. února. K jejímu předání ve Vídni v prostorách školy již s ohledem na epidemii koronaviru nedošlo. Částka byla tedy symbolicky předána nyní v prostorách krajského úřadu u příležitosti představení publikace.

Účelem Školského spolku Komenský ve Vídni je zřizování, udržování a podpora mateřských, základních, středních, odborných a jazykových škol v Rakousku, které nabízejí vyučování v českém, slovenském a německém jazyce. V současné době navštěvuje v rámci Komenského školy ve Vídni mateřskou školu 113 dětí, obecnou školu 179 a reálné gymnázium 243 žáků.

prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“01
prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“02.jpg
prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“03.jpg
prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“04.jpg
prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“05.jpg
prezentace publikace „Školský spolek Komenský – 150 let českého školství ve Vídni“06.jpg