ilustrační obrázek

Kraj přispěje Nevojicím na zbudování podchodu pod silnicí první třídy

15.6.2020 13:00
Obec Nevojice dělí na dvě poloviny silnice I/50. Když se dnes chtějí pěší a cyklisté dostat z jedné části vsi do druhé, musí tuto komunikaci překonat na frekventované křižovatce se silnicí III/0508.

To by se však mělo do budoucna změnit, protože obec plánuje vybudovat v kritickém místě podchod. Jihomoravský kraj Nevojicím na stavbu přispěje částkou 2,5 milionu korun. Dotaci na svém dnešním (15. června 2020) zasedání schválili krajští radní. Rozhodnutí ještě musí potvrdit zastupitelé.

„Křižovatka v Nevojicích byla v roce 2012 zařazena mezi 7 nejnebezpečnějších křižovatek na Vyškovsku. Vybudování podchodu pro cyklisty a chodce proto považuji za naprosto zásadní,“ zhodnotil důvody pro udělení dotace náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Na akci s předpokládanými náklady přesahujícími 28 milionů korun si obec zažádala o příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který pokryje 85 % nákladů. Zbývajících 4,6 milionu by však stále představovalo pro obecní rozpočet značnou zátěž. „S dotací kraje bude podíl obce činit dva miliony korun,“ doplnil Hanák s tím, že 2,5 milionu na podchod našel kraj ve Fondu BESIP, kde shromažďuje prostředky na projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.