ilustrační obrázek

Lávka přes řeku Moravu včetně přístupové komunikace v archeologickém parku Mikulčice - Kopčany

Název projektu Lávka přes řeku Moravu včetně přístupové komunikace v archeologickém parku Mikulčice – Kopčany
Kód projektu v ITMS2014+ 304021C800
Vedoucí partner Jihomoravský kraj
Hlavní přeshraniční partner Trnavský samosprávny kraj
Operační program Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika

V rámci projektu byla podporována dlouhodobá snaha Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávneho kraje vytvořit česko-slovenský přeshraniční Archeopark Mikulčice-Kopčany. Projekt v sobě zahrnoval nejen propojení památek Velkomoravské říše, ale také unikátní přírody a krajinného rázu a jeho prostřednictvím také spojení dvou národních sítí cyklostezek.


Cílem projektu bylo zatraktivnění kulturního dědictví prostřednictvím vybudování bezpečného propojení mezi Mikulčicemi a Kopčany pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele v rámci unikátní lokality památek slovanského hradiště Velké Moravy spojených s počátky křesťanství.


Hlavní aktivitou projektu byla stavba lávky v délce 143 m přes hraniční řeku Moravu a vybudování navazujících přístupových komunikací v celkové délce 3,1 km s vyznačením 8,5 km nové cyklotrasy, která se napojí na již existující infrastrukturu.


Celkové výdaje projektu činily 3 796 790,57 EUR. Z prostředků Evropské unie (Evropského fondu regionálního rozvoje) byl projekt spolufinancován ve výši 85 % (tj. 3 227 271,98 EUR). Výdaje v rámci projektu byly členěny na českou a slovenskou část. Česká část projektu byla dále spolufinancována ze státního rozpočtu České republiky ve výši 5 % a podíl Jihomoravského kraje činil 10 %. Slovenská část pak byla spolufinancována ze státního rozpočtu Slovenské republiky ve výši 10 % a podíl Trnavského samosprávného kraje byl 5 %.