ilustrační obrázek

Pořízení nových železničních jednotek do majetku Jihomoravského kraje

Název projektu Pořízení nových železničních elektrických jednotek do majetku Jihomoravského kraje
Registrační číslo projektu CZ.04.1.40/0.0/0.0/16_028/0000118
Příjemce podpory Jihomoravský kraj
Operační program Operační program Doprava
Řídící orgán Ministerstvo dopravy ČR

Projekt byl realizován v rámci Operačního programu Doprava, specifického cíle 1.5 - Vytvoření podmínek pro širší využití železniční a vodní dopravy prostřednictvím modernizace dopravního parku, v rámci programu Pořízení a modernizace železničních kolejových vozidel.

Cílem projektu bylo zvýšení kvality a spolehlivosti služeb osobní železniční dopravy v závazku veřejné služby a posílení její konkurenceschopnosti vůči individuální automobilové dopravě. Cíl byl naplněn prostřednictvím pořízení nových elektrických jednotek pro regionální osobní dopravu, které nahradily zastaralá vozidla stáří 30 - 50 let zajišťující dominantně provoz na regionálních tratích. Nové jednotky budou nasazené na tratích, které prošly či procházejí modernizací a přispějí tak k zhodnocení investic do infrastruktury.

V rámci projektu bylo pořízeno 36 kusů (30 EMU 310 + 6 EMU 140) nových železničních jednotek pro regionální osobní dopravu do majetku Jihomoravského kraje k zajištění vozidel pro výkon na linkách S2 a S3 IDS JMK. Díky tomu došlo ke zvýšení kvality a spolehlivosti služeb osobní železniční dopravy v závazku veřejné služby a posílení její konkurenceschopnosti pro udržitelnou mobilitu. Projekt umožnil ucelenou obnovu vozidel na páteřních linkách S2 a S3 a posílil tím atraktivitu IDS JMK v území s největší poptávkou po dopravních službách.

Realizace projektu byla ukončena 06/2023. Celkové výdaje projektu činily 7 416 023 260 Kč. Dotace byla proplacena ve výši 6 124 511 265 Kč.