Kraj i letos podpoří domácí hospicovou péči

25.5.2020 12:00
Jihomoravský kraj i letos podpoří domácí hospicovou péči – částka ve výši 10 milionů korun bude rozdělena mezi osmičku žadatelů, uspokojeny byly všechny žádosti.

Rozhodli o tom krajští radní, kteří na svém pondělním jednání (25. května 2020) doporučili zastupitelstvu schválit poskytnutí dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje pro letošní rok v rámci dotačního programu s celým názvem „Dotační program na podporu poskytování domácí hospicové péče v Jihomoravském kraji pro rok 2020“.

„Jihomoravský kraj podporuje poskytování domácí hospicové péče na jižní Moravě každoročně. Považuji to za velmi důležité, smyslem této péče je umožnit nevyléčitelně nemocným pacientům v terminálním stádiu života dožití ve vlastním sociálním prostředí. Tato podpora vychází z přání a trendů ve společnosti. Lidé si přejí zůstat součástí komunity, ke které náleží a zachovat si kvalitu života i v jeho závěru,“ konstatoval krajský radní pro oblast zdravotnictví Milan Vojta.

I v předchozím období byla na tento dotační program vyčleněna částka ve výši 10 milionů korun. „Domácí hospicová péče je významnou součástí poskytované zdravotní péče. Tuto péči poskytuje tým zdravotnických a nezdravotnických pracovníků – lékař, zdravotní sestra, pečovatelka, sociální pracovník a dobrovolníci. Aktuálně pracujeme na koncepci paliativní péče v JMK a tento materiály bychom chtěli v září předložit krajskému zastupitelstvu,“ dodal Milan Vojta.