ilustrační obrázek

Krizový štáb JMK řešil také přeshraniční pendlery

20.4.2020 16:00
Tématem pondělního krizového štábu Jihomoravského kraje (20. dubna 2020) byla zejména probíhající chytrá karanténa a příprava na plošné testování na COVID-19 v regionu.

Z posledních informací vyplývá, že hlavním koordinátorem plošných odběrů bude FN Brno-Bohunice. Krajský koordinátor Vladimír Šrámek informoval o relativně klidném průběhu uplynulého víkendu a s tím související kapacitě lůžek pro umísťování akutních pacientů, která je aktuálně na jižní Moravě dostatečná, a to ve všech nemocnicích v kraji. Na krizovém štábu byl přednesen podnět týkající se tzv. pendlerů, kteří by podle posledního nařízení slovenské vlády měli mít pro přechod česko-slovenské hranice maximálně 48 hodin platný negativní test na COVID-19. Toto nařízení bude ještě více zatěžovat odběrové a zejména rozborové kapacity v Jihomoravském kraji. Proto byl pověřen hejtman Bohumil Šimek, aby tuto skutečnost, který působí problémy zejména v jihomoravských nemocnicích na hranici se Slovenskem, přednesl na videokonferenci s vicepremiérem Janem Hamáčkem.

„Zatím jsme domluveni s řediteli našich nemocnic, že v nejbližších dnech budou tuto situaci řešit se svými slovenskými zaměstnanci „překážkou“ nebo budou provádět kontrolní odběry dle nařízení. Dlouhodobě je tato situace z organizačního i ekonomického hlediska neudržitelná, a proto budu apelovat na pana ministra Hamáčka, aby se pokusil tuto situaci centrálně vyřešit,“ dodal hejtman Bohumil Šimek.

V pondělních ranních hodinách proběhla také videokonference hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem. Jedním z témat byla možnost úpravy mimořádného opatření, které krajům stanovilo vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel pro umístění pacientů s podezřením na nákazu a nemocných. „Krajské nemocnice se na toto opatření připravily, ale vzhledem k příznivému vývoji epidemiologické situace začaly také plánovat postupný návrat k plánovaným výkonům. Na dotazy hejtmanů uvedl náměstek ministra zdravotnictvím Roman Prymula, že aktuálně je možné počty záložních lůžek snížit. V případě změny situace by pak měly být kraje schopny cca do 10 dnů opět nastavit původní kapacity,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

„Vzhledem k tomu, že jsme již v uplynulém týdnu provedli testování zaměstnanců v pobytových sociálních službách, dohodli jsme se s náměstkem Markem Šlapalem, že kraj na konci tohoto týdne vyčlení cca 1000 Rapid testů pro kontrolní testování zaměstnanců v terénních sociálních službách v regionu,“ dodal hejtman Šimek.

Další jednání krizového štábu je stanoveno na čtvrtek 23. dubna v 10:00.