ilustrační obrázek

COVID-19, jednání Krizového štábu JMK 17. dubna 2020

17.4.2020 14:00
V pátek 17. dubna se sešel Krizový štáb JMK pod vedením hejtmana Bohumila Šimka.

Kromě aktuálních informací krajské hygienické stanice o epidemiologické situaci v regionu byl štáb informován jednotlivými složkami IZS a náměstky Markem Šlapalem a Romanem Hanákem o situaci v sociální oblasti a oblasti dopravy.

"Dnes budou zaměstnanci našeho úřadu pracovat na přípravě balíčků pro praktické lékaře a lékaře pro děti a dorost, které budou obsahovat ochranné prostředky a rychlotesty pro testování k ukončení karantény. Celkem rozdělíme 16 tisíc respirátorů, 81 tisíc párů rukavic, 8 tisíc brýlí, 32 tisíc Rapid testů, 81 tisíc roušek a 4 tisíce ochranných obleků mezi přibližně 800 lékařů. Hasiči budou balíčky distribuovat o víkendu na jednotlivé obce s rozšířenou působností. Od pondělí dochází k uvolnění některých vládních opatření a také k některým změnám v naší integrované dopravě a v úředních hodinách krajského úřadu,“ komentoval hejtmana Šimek po jednání krizového štábu.
O krajských nemocnicích informoval radní pro zdravotnictví Milan Vojta. Všechny krajské nemocnice, které mají porodní oddělení, již povolily přítomnost 3. osoby u porodu. Nemocnice také začínají plánovat neakutní operace, které se ale ve větší míře rozběhnou až od přelomu dubna a května. Nemocnice si průběžně drží a budou držet kapacity na příjem COVID-19 pozitivních pacientů. Zásobování ochrannými prostředky je v nemocnicích zřizovaných krajem stabilně na dobré úrovni. Zdravotnická zařízení JMK do této chvíle nezaznamenala pokusy o kybernetický útok, před kterým varoval NÚKIB.
Další jednání krizového štábu je stanoveno na pondělí 20. dubna v 10:00. Případné nové informace budeme posílat e-mailem.


Díky ochranným prostředkům se v IDS JMK obnoví nástup prvními dveřmi i odbavení cestujících
Od 20. dubna 2020 se uvolní některá opatření zavedená ve veřejné regionální dopravě v rámci IDS JMK v souvislosti s ochranou proti šíření koronaviru. Cestující tak budou moci do autobusů opět nastoupit předními dveřmi, kde je řidič odbaví a zkontroluje cestovní doklady. Zrušení některých omezení je možné i díky tomu, že se Jihomoravskému kraji podařilo zajistit potřebné ochranné prostředky pro dopravce. Řidiči, kteří přijdou do kontaktu s cestujícími, tak budou vybaveni respirátory.

„Udělali jsme vše proto, abychom řidičům v první linii poskytli nutné ochranné prostředky. Díky tomu můžeme zrušit některá omezení a přistoupit ke krokům, které pomohou snížit dopad epidemie koronaviru na ekonomický výkon Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Ten se v současné době pohybuje každý den ve ztrátě přibližně 2,5 milionu korun, což samozřejmě enormně zatěžuje rozpočet kraje,“ shrnul důvody pro uvolnění náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Řidiči regionálních autobusů tak budou opět schopni odbavovat cestující a kontrolovat cestovní doklady. Ve vlacích na regionálních linkách se již průvodčí s ochrannými prostředky pohybují. „U městské dopravy je rozhodnutí na vedení příslušných měst,“ doplnil Hanák.
 

Změny v hodinách pro veřejnost na krajském úřadě od 20. dubna 2020
Krajský úřad Jihomoravského kraje obnoví od pondělí 20. dubna 2020 úřední hodiny a hodiny pro veřejnost. Zároveň žádá občany, aby omezili osobní návštěvy na úřadě jen na nezbytné případy a objednávali si schůzky s konkrétním úředníkem předem telefonicky nebo e-mailem. V ostatních případech žádáme občany, aby kontaktovali úřad písemně, elektronicky nebo telefonicky. Hodiny pro veřejnost:
 

pondělí a středa od 8:00 do 17:00
úterý a čtvrtek   od 8:00 do 15:00
pátek                     od 8:00 do 14:00


Vstup do prostor úřadu je možný pouze s ochranou obličeje. Současně žádáme občany o využívání dezinfekčních prostředků na ruce, které jsou umístěny v prostorách budov krajského úřadu.