ilustrační obrázek

Kraj chce získat 11 milionů na dezinfekce a roušky pro veřejnou dopravu

30.3.2020 15:00
Jihomoravský kraj aktivně řeší ochranu řidičů a cestujících v rámci integrovaného dopravního systému.

Na svém dnešním (30. března 2020) zasedání proto radní schválili podání žádosti o dotaci z rozpočtu České republiky na pořízení dezinfekčních a ochranných prostředků ve vztahu k šíření onemocnění COVID-19. Z výzvy vyhlášené Ministerstvem dopravy by kraj mohl získat přes 11 milionů korun, které by pak následně rozdělil mezi dopravce.

„Fungující Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje je klíčový pro život regionu. Chceme proto zajistit, aby jej cestující mohli nadále používat bez obav z přenosu koronaviru. Rozhodli jsme se nečekat, že situaci vyřeší jen dodávky roušek od státu, a aktivně si zažádáme o dotaci vyhlášenou Ministerstvem dopravy. Na ochranné chemické prostředky a ochranné pomůcky pro dopravce v závazku veřejné služby bychom jejím prostřednictvím mohli získat jedenáct milionů a dvaasedmdesát tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Z peněz mohou následně dopravci pořídit prostředky na mytí rukou pro personál a cestující, dezinfekční prostředky na dezinfekci prostor pro cestující a personál, ochranné roušky pro personál, případně jiné součásti oblečení potřebné pro snížení rizika nákazy a obdobné prostředky a ochranné pomůcky.