ilustrační obrázek

Ochranné pomůcky míří do „první linie“ boje s koronavirem

24.3.2020 0:00
V posledním období se množí dotazy na distribuci osobních ochranných prostředků (OOP) v regionu.

Jihomoravský kraj po nedávném doručení prvních zásilek OOP z centrální distribuce ochranné prostředky rozděluje dle nastaveného algoritmu nejprve těm profesím, které tvoří pomyslné nárazníkové pásmo v boji s koronavirem.

„Prostřednictvím hasičů a obcí s rozšířenou působností se tak postupně daří distribuovat respirátory, roušky a další ochranné pomůcky do těch nejdůležitějších míst takzvané „první linie“ – tedy složkám integrovaného záchranného systému, do jednotlivých zdravotnických zařízení v kraji, a to bez ohledu na zřizovatele, a dále na obce s rozšířenou působností, které je podle připravených seznamů rozdělí zdravotnickým odbornostem v regionu, část z nich putuje i do sociálních služeb,“ konstatoval hejtman Bohumil Šimek.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala několik materiálů, ve kterých podrobně informuje o používání ochranných prostředků v souvislosti s nákazou a šířením koronaviru. Na základě těchto informací sestavilo Ministerstvo zdravotnictví například také tabulku s doporučenými standardy ochranných prostředků pro některé typové profese tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání respirátory v případech, kdy postačuje rouška.

Materiál s doporučeními Ministerstva zdravotnictví přinášíme pro informaci ZDE (pdf).