ilustrační obrázek

Souhrnné informace Krizového štábu COVID-19 z JMK ze dne 18. 3. 2020

18.3.2020 17:00
Krizový štáb JMK v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem se sešel ve středu 18. 3. 2020 v dopoledních hodinách.

Hejtman informoval krizový štáb o aktuálním stavu ochranných prostředků v rámci celého Jihomoravského kraje a o očekávaných dodávkách z centrální distribuce. Dále byla projednána všechny opatření a nařízení vyplývající z aktuální situace pro vedení krajů a jejich krizové skupiny.

V průběhu víkendu dorazila do JMK dodávka 3 300 respirátorů určených pro FN Brno a ZZS JMK a dále také 8 500 roušek určených pro sociální služby. Včera dorazila z MZ ČR další dodávka respirátorů (celkem 1 500 pro krajské, městské i soukromé nemocnice a záchranku) a dnes dorazily také odběrové sady 450 ks pro FN a další nemocnice. Další tranže OOP je z centrální distribuce přislíbena v nejbližších hodinách, to by mělo být 4 500 roušek určených přímo do nemocnic v kraji. Do FN dorazila dnes várka rychlotestů a všechny další dodávky ochranných prostředků, odběrových sad, rychlotestů i dezinfekčních prostředků budou rozdělovány dle algoritmu MZ ČR. S ohledem na to, že ani dezinfekčních prostředků z centrální distribuce není zatím dostatek, kraj a všechny ostatní subjekty IZS se snaží získávat další dezinfekci po vlastní ose.

Krajská hygienická stanice JMK informovala o aktuální epidemiologické situaci v JMK a o nařízení exkluzivně poskytovat informace MZ ČR. KHS JMK již bude informována pouze o pozitivních případech, ve kterých zahájí epidemiologické šetření. Osoby s negativními výsledky testů bude informovat přímo FN Brno. KHS informovala o zlepšující se situaci na telefonních linkách, a to díky jejich posílení a také personální výpomoci studentů lékařské fakulty MU Brno.

Celkem v JMK fungují 3 sanitky pro domácí odběry (Brno, Kyjov, Znojmo). FN Brno zprovoznila odběrový stan ve svém areálu. Rozbory odebraných vzorků aktuálně probíhají v Jihomoravském kraji nejen ve FN, ale i v dalších dvou soukromých laboratořích, nově byla navázána spolupráce s CEITEC. Diagnostika pro potřeby kraje je tedy dostatečně zajištěna.

Nová nařízení vlády budou samozřejmě platit i pro Jihomoravský kraj: zákaz vycházení bez ochrany obličeje a doporučení pro seniory nevycházet z domu. Současně s tímto druhým opatřením směřuje kraj nařízení pro jednotlivé obce, aby zajistily servis pro tyto zejména osamělé seniory.

Vedení JMK děkuje všem iniciativám za šití roušek a další pomoc seniorům atd. Např. do šicí dílny Národního divadla kraj pořídil látku na šití roušek. Během dvou dnů obdrží cca 1000 roušek pro sociální péči. Pro podobné aktivity z řad veřejnosti a firem shromažďujeme na e-mailové adrese koronavirus@jmk.cz  nebo nakupy@jmk.cz  .
JMK zřídil i webové stránku https://koronavirus.jmk.cz .

 

Zdravotnictví:

V krajem zřizovaných nemocnicích je aktuálně omezený počet respirátorů, zásoba vystačí na několik dalších dní. Krajské nemocnice zatím využívají dosavadních zásob, vypomáháme si vlastními nákupy dle možností a nemocnice si vypomáhají mezi sebou. OOP budou doplňovány dle pokynů Ministerstva zdravotnictví postupně. OOP budeme dle pokynů distribuovat dále i ambulantním lékařům (praktičtí, dětští, zubní) v kraji, kteří z části do té doby omezují provoz. Ve většině krajských zařízeních připravujeme měření teploty pacientů při vstupu do areálu, zapojujeme zde dobrovolníky z řad mediků Lékařské fakulty MUNI.

 

Aktuální informace ARO Nemocnice Břeclav:

Na základě obdržených výsledků z dnešního dne a zjištěné pozitivity jedné sestry z oddělení ORL se po domluvě s KHS Brno zastavuje příjem všech pacientů na toto oddělení. Současně je zakázáno provádět na tomto oddělení veškerá vyšetření. V průběhu dnešního dopoledne budou otestováni všichni zaměstnanci oddělení ORL. Na oddělení jsou v tomto okamžiku 3 pacienti, kteří budou taktéž zítra testováni a vzhledem k jejich dobrému zdravotnímu stavu budou odesláni do domácí karantény. Dalším pozitivně testovaným zaměstnancem je setra oddělení ARO, která se již nachází v domácí karanténě. Oddělení ARO je od dnešního dne 13:30 bez pacientů, takže tato skutečnost nemá vliv na již tak vážnou situaci nemocnice.

 

Sociální oblast:

Odbor sociálních věcí je v kontaktu s poskytovateli sociálních služeb, jednotlivými obcemi s rozšířenou působností a Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). V souladu s nařízením Vlády ČR a metodickými doporučeními MPSV komunikujeme s poskytovateli o zabezpečení péče o potřebné občany i při případném kritickém poklesu pracovníků. Jihomoravský kraj koordinuje zapojení studentů odborných škol (středních, VOŠ a VŠ), dále zajišťuje možnosti využití pracovníků těch druhů sociálních služeb, jejichž činnost je momentálně pozastavena. Činnost sociálních služeb zvládáme zabezpečit i při zhoršení situace. Pravidelně informujeme o dění v JMK směrem k MPSV a důležité informace předáváme poskytovatelům sociálních služeb a též obcím s rozšířenou působností.

 

Personální zajištění sociálních služeb:

Vláda přijala usnesení č. 207 ze dne 13.3.2020 o zajištění poskytování péče v zařízeních sociálních služeb po dobu trvání nouzového stavu. Na základě tohoto usnesení mají žáci SŠ, VOŠ a VŠ vyhlášenou pracovní povinnost podle zákona č. 240/2000 Sb., krizový zákon. Toto opatření se dotýká škol v tom směru, že musí poskytnout součinnost orgánům krizového řízení a umožnit plnění této povinnosti ze strany žáků a studentů.

S poskytovateli sociálních služeb je odbor sociálních věcí v neustálém kontaktu, sbíráme jejich požadavky na pracovníky. Koordinujeme zapojení studentů odborných SŠ, VOŠ a VŠ do práce v sociálních službách. S ohledem na nařízení vlády se nejedná o dobrovolnickou činnost, ale práci dle metodického pokynu MPSV. Obdrželi jsme seznamy cca 3 tis. studentů, které můžeme zapojit. Nabídku zapojení studentů prozatím vzneslo jen cca 7 poskytovatelů soc. služeb. Díky uvolnění pracovníků z dočasně uzavřených ambulantních sociálních služeb jsme schopni zabezpečit personál v sociálních službách z vlastních zdrojů poskytovatelů. Jedná se o odborné pracovníky z ambulantních služeb, kteří mohou být převedeni na práci v terénních a pobytových službách. Zároveň jsou využity dobrovolnické iniciativy, například skautské hnutí, které zajišťuje především doručování jídel seniorům do domácností a podobné činnosti, aby se pracovníci terénních služeb mohli soustředit na základní péči o potřebné lidi (provádění hygieny, podávání stravy atd.).

Situace s personálem v sociálních službách je momentálně stabilizovaná, zároveň máme připravené kroky pro případ kritického vývoje - zapojení studentů a využití dalších dobrovolných iniciativ.

 

Doprava:

Od 23. 3. 2020 bude IDS JMK fungovat v modelu „velkých prázdnin“ a s okamžitou platností platí nařízení pro cestující, aby byli při vstupu do dopravního prostředku opatřeni ochrannou rouškou.

 

Školství:

Jihomoravský kraj vybral školy v regionu, aby v souladu s usnesením vlády zajistily péči o děti lékařů, záchranářů, policistů, poskytovatelů zdravotních služeb a členů dalších bezpečnostních složek. V pondělí 16. března 2020 oslovil odbor školství obecní úřady obcí s rozšířenou působností (dále jen ORP). Ve spolupráci s nimi byly vytipovány školy a školská zařízení, jejichž předmětem činnosti jsou úkoly v oblasti školství a které by mohly vykonávat nezbytnou péči o děti ve věku od 3 do 10 let.

Souběžně oslovil krajský úřad zaměstnavatele, jejichž děti by mohly být dotčeny připravovanou péčí v určených školách. V rámci 21 ORP bylo vytipováno celkem 51 škol. Jedná se jak o samostatné mateřské školy, samostatné základní školy, případně o mateřské školy sloučené se základní školou, ve dvou případech se jedná o střediska volného času. V úterý 17. března bylo rozhodnutím hejtmana Jihomoravského kraje o nařízení vykonávání péče o děti a mládež určeno pro tento účel 6 škol, kde se projevil urgentní zájem zaměstnavatelů. Pro Brno byly určeny MŠ Lentilka (Lužánky – Středisko volného času Brno) a MŠ a ZŠ při FN Brno. Pro Blansko ZŠ TGM Blansko, Rodkovského 2 a MŠ Blansko Rodkovského 2a. Pro Boskovice to je Mateřská škola Boskovice, dále pro Kyjov Základní škola a Mateřská škola Dr. Joklíka. Ve středu 18. března hejtman určil v Břeclavi Základní školu Břeclav, Slovácká 40, a ve Znojmě Základní školu, Znojmo, Mládeže 3. V nejbližší době budou k výkonu této služby určeny další školy v dalších ORP.

Předpokládáme, že v rámci celého JMK bude na základě stávajících požadavků pro 11 ORP k této činnosti určeno celkem 20 škol a školských zařízení. V případě potřeby se bude jejich počet rozšiřovat.

Infolinka zřízená krajem funguje a je neustále vytížená. Střídá se zde v intervalu jedné hodiny cca 20 osob, jsou to jednak pracovníci KrÚ JMK, dále dobrovolníci z Českého červeného kříže a vodní záchranky. Linka bude v provozu i o víkendech od 7:00 do 19:00. Infolinka KrÚ JMK funguje na čísle 800 129 921.

 

Další jednání krizového štábu hejtmana je naplánováno na pátek 20. 3. 2020 v 9:30, pokud si to situace nevyžádá jinak. Případný brífink budeme avizovat.

foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 01.jpg
foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 02.jpg
foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 03.jpg
foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 04.jpg
foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 05.jpg
foto 200318 Krizový štáb JMK, hejtman Šimek, Náměstek Šlapal, radní Vojta 06.jpg