Čínská lidová republika

Provincie Guangdong

Obecné informace:
Stát: Čínská lidová republika
Rozloha: 179 800 km2
Hlavní město: Guangzhou (18,6 mil. obyvatel)
Počet obyvatel: 126 012 510 (2020)
Národy a národnosti: Hanové 99 %, Čuangové 0,7 %, Jaové 0,2 % 
Jazyk: kantonština, čínština, hakka
Gubernátor: Wang Weizhong (od ledna 2022)
Stranický tajemník: Li Xi
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Provincie Guangdong se nachází na jihu ČLR v deltě Perlové řeky a je nejlidnatější čínskou provincií. Provincie je proslulá jako centrum moderních technologií a zároveň jako klíčová oblast výroby. Partnerskou dohodu podepsal Jihomoravský kraj s provincií Guangdong v roce 2016. V provincii sídlí pobočka agentury Czech Trade.
Spolupráce mezi krajem a provincií probíhá především v oblasti kultury a školství. Jihomoravský kraj hostil v roce 2016 Dny Kantonské opery a rovněž dal provincii prostor prezentovat se na veletrhu cestovního ruchu Regiontour. Studenti češtiny z hlavního města provincie Kantonu pravidelně jezdí na Letní školu slovanských studií pořádanou Masarykovou univerzitou. Jihomoravský kraj zase prezentoval kulturu a turistické možnosti jižní Moravy na dvou veletrzích v hlavním městě provincie Guangzhou (Kanton). Dosud nejvýznamnějším setkáním byla návštěva guvernéra provincie v Jihomoravském kraji v roce 2018.


Provincie Hainan

Obecné informace:
Stát: Čínská lidová republika
Rozloha: 35 354 km2
Hlavní město: Haikou (2 mil. obyvatel)
Počet obyvatel: 10 081 232 (2020)
Národy a národnosti: Hanové 82,6 %, Liové 15,8 %, Miaové 0,8%, Zhuangové 0,5%
Jazyky: čínština
Guvernér: Feng Fei (od prosince 2020)
Stranický tajemník: Shen Xiaoming
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Provincie Hainan, nazývaná též „čínská Havaj“ je co do rozlohy nejmenší čínskou provincií. Díky tropickému klimatu je vyhledávanou turistickou destinací. Zemědělství a turismus jsou tak klíčovými oblastmi hospodářství Hainanu. Partnerskou provincií JMK se Hainan stal v roce 2016, kdy byla podepsána Dohoda o navázání přátelského vztahu.
Spolupráce mezi krajem s provincií probíhá především v oblasti propagace turismu, Jihomoravský kraj se například v roce 2018 představil na mezinárodním veletrhu turismu v hlavním městě Haikou. Provincie Hainan dále projevuje zájem o spolupráci na úrovni vysokých škol, v prosinci 2018 navštívila JMK delegace zástupců provincie a místních univerzit s cílem navázat kontakt s brněnskými VŠ.


Provincie Hebei

Obecné informace:
Stát: Čínská lidová republika
Rozloha: 188 800 km2
Hlavní město: Shijiazhuang (11,2 mil. obyvatel)
Počet obyvatel: 74 610 235 (2020)
Národy a národnosti: Hanové 96 %, Mandžuové 3 %, Huiové 0,8 %, Mongolové 0,3 %
Jazyky: čínština
Guvernér: Wang Zhengpu (od října 2021)
Stranický tajemník: Wang Dongfeng
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Provincie Hebei leží v severní části ČLR a svým tvarem obklopuje Peking a Tianjin – dvě přímo spravovaná města na úrovni provincie. Je klíčovým dopravním uzlem pro celou zemi a zároveň významnou průmyslovou oblastí. Partnerská dohoda mezi krajem a provincií byla podepsána v roce 2016. Zajímavostí je, že v municipalitě Cangzhou se nachází Farma česko-slovensko-čínského přátelství, která má na Českou republiku dosud silné vazby. Původně se jednalo o zemědělský podnik založený v roce 1956, kdy do něj ČSSR věnovala 600 zemědělských strojů. Nyní se Farma orientuje na zpracování ropy a jedná se prakticky o samostatné město s asi 80 000 obyvateli.
Klíčovým bodem spolupráce mezi krajem a provincií je projekt lázeňského centra Pasohlávky. Čínským investorem projektu je firma RiseSun, se kterou Jihomoravský kraj od roku 2015 na projektu spolupracuje. Potenciál spolupráce nabízí i oblast vinařství a zdravotního turismu.


Popis aktivit organizovaných v partnerství s čínskými regiony: