Spojené státy americké

Stát Georgia

Obecné informace:
Stát: Spojené státy americké
Rozloha: 153 909 km2
Hlavní město: Atlanta (498 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 11 029 227 (2023)
Náboženství: protestantské, římsko-katolické, mormonské, židovské, muslimské, buddhistické a hinduistické
Jazyky: angličtina, španělština, s velkým odstupem pak korejština, vietnamština, francouzština a další
Guvernér: Brian Kemp
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce:
Alfou a omegou spolupráce, třebaže opět bez smluvního základu, je aktivní práce Honorárního generálního konzula v Atlantě pana George Novaka (pochází z Brna) a břeclavské společnosti Alba Form ve státě Georgia, kterou úspěšně vedou manželé Vintrlikovi. První komunikace s tímto teritoriem byla zahájena prakticky okamžitě od vzniku krajů v České republice. 
Pomineme-li každoroční podnikatelské a diplomatické návštěvy v Jihomoravském kraji, tak za největší momenty dosavadní spolupráce lze považovat obchodní misi Jihomoravského kraje do Atlanty, a to za účasti společnosti PBS Velká Bíteš, a.s., či Gina software. Byl to výrazný moment pro Velko – bítýšskou společnost, která tam následně založila zahraniční zastoupení.   
Dne 26. září 2017 zavítala do Jihomoravského kraje delegace státu Georgie v čele s Patem Wilsonem, komisařem Georgia Department of Economic Development. 
Do budoucna se nabízí spolupráce v oblasti businessu a obchodu, a to díky výše zmíněným subjektům a silné přítomnosti Česko-slovenské menšiny. Neméně důležitou výzvou bude propagace češtiny a středních a vysokých školách ve státě Georgia. 


Popis aktivit organizovaných v partnerství s regiony USA: