Srbsko

Šumadijský okruh

Obecné informace:
Stát: Srbská republika
Rozloha: 2 387 km²
Hlavní město: Kragujevac (175 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 269 728 (2022)
Náboženství: pravoslavné
Jazyk: srbština
Načelnice: Biljana Ilić Stošič
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Spolupráce se datuje od roku 2003, kdy byla podepsána Deklarace o spolupráci mezi Jihomoravským krajem a městy Šumadijského okruhu. Jejím obsahem je předávání zkušeností v oblasti regionalizace veřejné správy, umožnění studia vybraným studentům na našich školách, poskytnutí základního know-how v oblasti zakládání rozvojových agentur a vyškolení vytipovaných pracovníků, spolupráce v oblasti ekonomické, kultury, dopravy, malého a středního podnikání, rozvoje internetu a propagace oblasti, měst a podnikatelských subjektů. 
V období let 2003 - 2013 přispěl kraj k financování přes 200 projektů opštin infrastrukturního charakteru a napomohl tak zvýšit kvalitu života v regionu. (např. výstavba Domova důchodců v Kniči; rekonstrukce ZŠ sv. Sávy v Batočině, rekonstrukce ambulance v Topole, modernizace práce policie v Kragujevaci, ad.) Další projekty se zaměřily na oblast veřejné správy, vzdělávání, sportu a kultury.
V současné době probíhá aktivní spolupráce především v oblasti vzdělávání. Výuku českého jazyka v Kragujevaci a Bělehradě realizuje pro JMK příspěvková organizace Kancelář Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci. Aktivní je také spolupráce na úrovni středních škol – např. výměnné pobyty mezi SŠEE Sokolnice s Průmyslovou školou v Kragujevaci. 
Pravidelná spolupráce probíhá s Regionální hospodářskou a rozvojovou agenturou Šumadije a Pomoraví (např. výměna zkušeností v oblasti regionální inovační strategie; pravidelná každoroční účast na veletrhu cestovního ruchu Regiontour ad.) nebo Červeným křížem v Kragujevaci (stáže, organizace letních táborů pro srbské děti v Hutisku-Solanec). Spolupráce probíhá také s krajanskými spolky v Srbsku (Česká Beseda Bělehrad a Češi Šumadije v Kragujevaci), v rámci níž Jihomoravský kraj finančně podpořil projekty propagující českou kulturu.


Popis aktivit organizovaných v partnerství se srbskými regiony: