Portugalsko

Region Norte

Obecné informace:
Stát: Portugalsko
Rozloha: 21 278 km2
Hlavní město: Porto (232 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 3 588 701 (2021)
Národy a národnosti: 95 % Portugalci, zbývajících pět procent velké množství malých komunit (Francie, Angola, Mozambik, Venezuela, Německo, Švýcarsko,...)
Náboženství: římsko-katolické
Jazyky: portugalština
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
V dubnu 2019 proběhla na pozvání velvyslance České republiky Petra Šelepy první návštěva jihomoravské delegace pod vedením hejtmana Bohumila Šimka v portugalském regionu Norte. Tématem jednání byla spolupráce obou regionů především v oblasti vinařství, turismu a nových technologií. Spolupráci v současné době navazují mj. jihomoravští vinaři, kteří svá vína prezentovali v červnu 2019 na vinařském festivale v Amarante a se svojí vinařskou turistikou se Jihomoravský kraj prezentoval také na veletrhu cestovního ruchu v Lisabonu. Spolupráce Jihomoravského kraje a regionu Norte není smluvně ukotvena. 

Jihomoravský kraj se v roce 2023  již podruhé prezentoval na největším veletrhu cestovního ruchu v Portugalsku Bolsa Turismo Lisboa. Účast JMK na tomto veletrhu si klade za cíl prezentovat Jihomoravský kraj jako atraktivní turistickou destinaci.


Popis aktivit organizovaných v partnerství s portugalskými regiony: