Litva

Region Kaunas

Obecné informace:
Stát: Litevská republika
Rozloha: 8 086 km2
Hlavní město: Kaunas (297 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 623 262 (2022)
Náboženství: římskokatolické, evangelické a pravoslavné
Jazyky: litevština, ruština, angličtina a polština
Prezident regionu: Valerijus Makūnas
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce:
Jedná se o další atypickou, leč fungující spolupráci, která se od roku 2004 realizuje bez smluvního základu. Navíc od roku 2010 je partnerem Jihomoravského kraje v meziregionálních otázkách Regionální rozvojová agentura Kaunas, neboť na základě litevského zákona došlo k formálnímu zrušení litevských krajů. Spolupráce byla zahájena třemi po sobě jdoucími aktivitami: 8. listopadu 2004 navštívila Jihomoravský kraj delegace z Kaunasu. Delegace, kterou přijal ředitel krajského úřadu Ing. Jiří Crha, se zajímala o kulturní život Jihomoravského kraje a možnost spolupráce v této oblasti.
Na přelomu května a června 2005 proběhla pod záštitou náměstka hejtmana Igora Poledňáka rekognoskační návštěva Jihomoravského kraje v regionu Kaunas. Prvním konkrétním krokem vzájemné spolupráce byla účast Regionu Kaunas na veletrhu REGIONTOUR 2006. Následně v březnu 2006 se v Brně uskutečnily tzv. Litevské dny.   
Od této doby spolupráce probíhá v mnoha dotčených oblastech. Lze se zmínit o spolupráci v oblasti středních škol, cestovního ruchu, regionálního rozvoje či kultury.
Za nejperspektivnější do budoucna je jeví spolupráce v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí a cestovního ruchu.       
V případě podpisu dohody o spolupráci by měl Jihomoravský kraj pouze jednu „legislativní“ možnost, a to s Radou starostů regionu Kaunas, která v podstatě nahradila fungování krajů. 


Popis aktivit organizovaných v partnerství s litevskými regiony: