Ukrajina

Lvovská oblast

Obecné informace:
Stát: Ukrajina
Rozloha: 21 833 km2
Hlavní město: Lvov (717 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 2 478 134 (2022)
Národy a národnosti: 94,8 % Ukrajinci, 3,6 % Rusové, 0,7 % Poláci, dále Němci a Židé
Náboženství: pravoslavné (Ukrajinská řecko-katolická církev, Ukrajinská autokefální církev), okrajově římsko-katolické
Jazyk: ukrajinština
Gubernátor: Maksym Zinoviyovych Kozytskyi
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Počátek kontaktů Jihomoravského kraje se Lvovskou oblastí je datován rokem 2016, kdy se na základě zájmu jihomoravských podnikatelů s podporou vedení kraje uskutečnila mise do Lvovské oblasti. Na tuto návštěvu navázaly další společné aktivity obou regionů a v roce 2018 bylo partnerství stvrzeno podpisem Dohody o spolupráci. Předmětem této dohody je rozvoj spolupráce v oblasti ekonomiky a obchodu, zemědělství, péče o zdraví, vzdělávání, kultury, sportu nebo turistického ruchu. Všechny tyto oblasti jsou podporovány a v rámci společných činností diskutovány a naplňovány.
Jihomoravský kraj se představil v roce 2019 coby region turistických zajímavostí, folkloru, vína a gastronomie na festivalu Českých dnů ve Lvově. Kraj také finančně podpořil dětský domov v obci Bortnyky na projekt borůvkové farmy.

Od počátku ruské invaze, které Ukrajina v současné době čelí, vyjadřuje Jihomoravský kraj partnerskému regionu plnou podporu. Vedení Lvovské oblasti byl na jaře roku 2022 darován vyžádaný zdravotnický materiál a rovněž pět velkých elektrocentrál. Podpora pokračovala i v průběhu roku, kdy byl do Lvova vypraven vlak s humanitární pomocí. Ten do partnerského regionu přepravil zejména zdravotnický materiál a trvanlivé potraviny.


Dněpropetrovská oblast

Obecné informace:
Stát: Ukrajina
Rozloha: 31 914 km²
Hlavní město: Dnipro (966 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 3 096 485 (2022)
Národy a národnosti: 79,3 % Ukrajinci, 17,6 % Rusové, 0,8 % Bělorusové, dále Arméni a Židé
Náboženství: pravoslavné křesťanství
Jazyk: ukrajinština
Gubernátor: Serhij Lysak
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Spolupráce Jihomoravského kraje a Dněpropetrovské oblasti je aktivní od počátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Jihomoravský kraj opakovaně obyvatelům okolí města Dnipro poskytl humanitární pomoc, a to zejména ve formě věcných darů. Jednalo se o elektrocentrály, zdravotnický materiál a lůžkoviny. Předání darů zajistila Dněpropetrovská obchodní a průmyslová komora.

Na konci roku 2023 byla mezi oběma regiony uzavřena Dohoda o obchodně-ekonomické, vědecko-technické a kulturní spolupráci. Bylo tak učiněno souladu s rozhodnutím České republiky přijmout záštitu nad poválečnou obnovou Dněpropetrovské oblasti.


Popis aktivit organizovaných v partnerství s ukrajinskými regiony: