Francie

Departement Gers

Obecné informace:
Stát: Francouzská republika
Rozloha: 6 257 km2
Hlavní město: Auch (22 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 192 437 (2021)
Náboženství: římsko-katolické
Jazyky: francouzština
Prezident: Philippe Dupouy

Přehled spolupráce:
První kroky pro navázání spolupráce byly učiněny v roce 2005 ze strany departmentu Gers, konkrétně byl projeven zájem o výměnné pobyty studentů, kulturní spolupráci, návštěvy festivalů ad. V roce 2007 pak byla podepsána Dohoda o spolupráci, která vymezuje následující oblasti spolupráce: institucionální spolupráce mezi úřady obou regionů; hospodářství (zejména v zemědělsko-potravinářském a strojírenském odvětví); cestovní ruch a kultura; občanská výchova dětí a mládeže; další oblasti společného zájmu patřící do samostatné působnosti obou územně správních celků.
Velmi aktivní je spolupráce na úrovni středních škol (od roku 2005 spolupracuje Obchodní akademie v Lectoure s Obchodní akademií a Vyšší odbornou školou Pionýrská, automobilová škola v Nogaru s SOŠ a SOU André Citroëna Boskovice a vinařská škola v Riscle s vinařskou školou ve Valticích). Pravidelně se účastní plavecký klub z Gers plaveckých závodů Májové Brno.


Auvergne-Rhȏne-Alpes

Obecné informace:
Stát: Francouzská republika
Rozloha: 69 711 km²
Hlavní město: Lyon
Počet obyvatel: 8 114 361 (2021)
Náboženství: římsko-katolické
Jazyky: francouzština
Prezident: Laurent Wauquiez
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Spolupráce s regionem Auvergne-Rhȏne-Alpes započala v roce 2022, kdy byl tento region oficiálním partnerem Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. V tomto roce proběhly první kontakty a debaty o navázání spolupráce. Ta by se měla soustředit především na ekonomickou výměnu – podporu účasti na veletrzích, podporu byznysu a spolupráce firem v obou regionech; dále spolupráce v oblasti vědy, výzkumu, inovací, školství, životního prostředí, vinařství a kultury.

Smlouva o partnerství mezi Jihomoravským krajem (Česká republika) a Akademickým regionem Auvergne Rhône-Alpes (Francie): ke stažení zde (CZ)

Convention de Partenariat Entre La région de Moravie du Sud, République Tchèque Et La région académique Auvergne Rhône-Alpes, France: download here (FR)


Popis aktivit organizovaných v partnerství s francouzskými regiony: