Slovensko

Bratislavský samosprávný kraj

Obecné informace: 
Stát: Slovensko 
Rozloha: 2 052,6 km2
Hlavní město: Bratislava (475 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 728 370 (2022)
Náboženství: římskokatolické, protestantské
Jazyk: slovenština 
Župan: Juraj Droba
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce: 
Bratislavský samosprávný kraj je jedním z těch regionů, se kterým Jihomoravský kraj aktivně spolupracuje již od samotného svého vzniku. Dohoda o partnerství byla podepsána brzy po obnovení krajských samospráv v české republice. V průběhu následujících takřka dvaceti let byly kraje partnery ve velkých nadnárodních projektech, jako byl například CENTROPE CAPACITY, nebo na malých akcích typu výměn výstav nebo návštěv uměleckých souborů.  

První zahraniční návštěva hejtmana Šimka vedla právě do Bratislavského kraje a v Bratislavě se také 26. září 2018 uskutečnil slavnostní večer při příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa, který Jihomoravský kraj zorganizoval pro osobnosti z obou stran dnešní hranice. V současné době fungují vztahy s Bratislavským samosprávným krajem na velmi vyzrálé a stabilizované úrovni chraktarizované přímými kontakty jednotlivých aktérů na různých úrovních, jako například výměna zkušeností mezi dopravními experty s budováním integrovaného dopravního systému mezi bratislavskou BID a jihomoravským KORDIS JMK, nebo setkávání politiků v rámci Politické rady regionu CENTROPE nebo při společných zasedáních Asociace krajů ČR a Sdružení samosprávných krajů SK8.


Trenčínský samosprávný kraj

Obecné informace: 
Stát: Slovensko 
Rozloha: 4 502 km2
Hlavní město: Trenčín (54 tis. obyvatel) 
Počet obyvatel: 570 675 (2022)
Náboženství: římskokatolické, protestantské
Jazyk: slovenština 
Župan: Jaroslav Baška
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce: 
Spolupráce s Trenčínským samosprávným krajem byla formalizována 16. ledna 2014 podpisem dohody o partnerství tehdejším hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a županem Trenčínského samosprávného kraje Jaroslavem Baškou. Hlavním cílem spolupráce byl rozvoj Baťova kanálu a skrze něj podpora cestovního ruchu v obou regionech. 
Proto se již v roce 2015 Jihomoravský kraj poprvé prezentoval na veletrhu cestovního ruchu Regiontour EXPO v Trenčíně. V průběhu roku 2019 byl otevřen nový kanál spolupráce. Je jím úroveň společných jednání Asociace krajů ČR a tzv. SK8, tedy Sdružení samosprávných krajů Slovenska.

Následovaly výměny politických delegací a od roku 2019 také oba regiony společně začaly pracovat na vytvoření Evropského seskupení územní spolupráce (ESÚS) Velká Morava. Kvůli pandemické situaci se vývoj vzniku Seskupení zpomalil a v jeho průběhu rovněž došlo k proměně politického vedení kraje. Seskupení formálně vzniklo až v roce 2022 a jeho zakládajícími členy je kromě Jihomoravského kraje pouze Trnavský samopsrávný kraj. Trenčínský kraj ze záměru ustoupil.


Trnavský samosprávný kraj

Obecné informace: 
Stát: Slovensko 
Rozloha: 4 146 km2
Hlavní město: Trnava (63 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 565 573 (2022)
Náboženství: římskokatolické, protestantské
Jazyk: slovenština 
Župan: Jozef Viskupič
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce: 
Trnavský samosprávný kraj patří mezi ty regiony, s nimiž byla formální spolupráce zahájena již prvním hejtmanem Jihomoravského kraje panem Juránkem. K podpisu partnerské dohody došlo 28.11.2006. Šlo však jen o formální stvrzení fungující spolupráce, která trvala prakticky od znovuobnovení krajů v České republice. Vzhledem ke společné historii a geografické blízkosti byla úzká spolupráce takřka nevyhnutelná.
Impulzem pro zintenzivnění spolupráce byl vstup obou států do EU, po němž se mohly oba regiony naplno zapojit do procesu čerpání evropských fondů. Do dnešní doby spolu oba regiony realizovaly velké množství přeshraničních a několik nadnárodních (multilaterálních) projektů. Z poslední doby stojí za zmínku společné budování páteřní poutní stezky sv. Cyrila a Metoděje nebo v roce 2019 dokončená lávka přes řeku Moravu mezi Mikulčicemi a Kopčany.
V průběhu roku 2019 byl otevřen nový kanál spolupráce: úroveň společných jednání Asociace krajů ČR a tzv. SK8, tedy Sdružení samosprávných krajů Slovenska, jehož sídlem je právě Trnava.

V roce 2022 došlo k podpisu zakládajících dokumentů Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) Velká Morava, jehož zakládajícími členy se stal právě Jihomoravský kraj a Trnavský samosprávný kraj. Cílem Seskupení je rozvoj hospodářské, sociální a územní soudržnosti členů v rámci přeshraniční spolupráce a strategické řízení regionálního rozvoje dotčeného území.


Popis aktivit organizovaných v partnerství se slovenskými regiony: