Chorvatsko

Bjelovarsko-bilogorská županija

Obecné informace:
Stát: Chorvatská republika
Rozloha: 2 640 km2
Hlavní město: Bjelovar (36 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 101 879 (2021)
Národy a národnosti: Chorvati (85 %), Srbové (6 %), Češi (5 %), Maďaři
Jazyk: chorvatština, srbština, čeština
Župan: Marko Marušić
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Bjelovarsko-bilogorská župa leží v chorvatském vnitrozemí, kde příznivé klima vytváří ideální podmínky pro zemědělskou produkci. Župa je známá vinařskou produkcí i dřevozpracujícím průmyslem. Specifikem župy je, že zde žije početná česká menšina, která si do dnešních dní udržuje vlastní jazyk a identitu. Krajané žijí především v oblastech kolem města Daruvar, který je součástí území Slavonie. K navázání kontaktu mezi krajem a župou došlo právě skrze oblast české menšiny v roce 2015.
Spolupráce mezi krajem a župou se soustředí na oblast Daruvaru a téma českých krajanů. Jihomoravský kraj například darem podpořil místní školy, které vyučují češtinu, v minulém roce poté přijal delegaci složenou z vedoucích Českých besed. Další oblastí spolupráce je vinařství, kdy vína z jižní Moravy soutěží na přehlídce vín Vinodar. Spolupráce probíhá i na úrovni obcí, a to mezi Daruvarem a Hustopečemi. Velmi aktivní je rovněž kontakt mezi českou menšinou v Chorvatsku a chorvatskou menšinou v ČR, která má sídlo v obci Jevišovka v Jihomoravském kraji.


Zadarská županija

Obecné informace:
Stát: Chorvatská republika
Rozloha: 3 646 km2
Hlavní město: Zadar (70 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 160 340 (2021)
Národy a národnosti: Chorvati (92 %), Srbové, Bosňáci, Albánci, Italové
Jazyk: chorvatština
Župan: Božidar Longin
Web regionu: zde

Přehled spolupráce:
Díky své geografické poloze propojuje Zadarská župa severní a jižní část Chorvatska. Z hospodářského hlediska představuje jednu z nejrychleji a nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí v Chorvatsku. Důležitou roli představují služby, což zahrnuje především všechny oblasti spojené s turistickým ruchem. Ve městě sídlí Zadarská univerzita.
Dohoda o spolupráci byla podepsána v roce 2007 a od té doby udržuje kraj se župou intenzivní kontakty. Zadarská župa se od roku 2007 do roku 2020 každoročně představovala na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně. Krajští představitelé se zase od roku 2009 každoročně účastní oslav Dnů Zadarské župy. Od roku 2011 funguje na Zadarské univerzitě lektorát českého jazyka organizovaný Kanceláří JMK pro meziregionální spolupráci. Vedlo toho se podařilo navázat i funkční spolupráci na úrovni obcí. Příkladem jsou partnerství mezi Oslavany a Virem, Kyjovem a Biogradem na Moru nebo Slavkovem u Brna a městem Pag.


Popis aktivit organizovaných v partnerství s chorvatskými regiony: