Španělsko

Baskické autonomní společenství

Obecné informace:
Stát: Španělské království
Rozloha: 7 234 km2
Hlavní město: Vitoria-Gasteiz (253 tis. obyvatel)
Počet obyvatel: 2 222 164 (2023)
Náboženství: římsko-katolické
Jazyky: španělština, baskičtina
Předseda vlády: Íñigo Urkullu (PNV-EAJ)
Web regionu: zde
Více info o regionu: zde

Přehled spolupráce:
Spolupráce s Baskickým autonomním společenstvím se realizuje zatím bez smluvního základu. Iniciační aktivitou byla oficiální návštěva hejtmana Jihomoravského kraje pana Bohumila Šimka a primátora města Brna pana Petra Vokřála v baskické provincii Biskajsko (20.–22. 11. 2017). Jihomoravská delegace se v prostorách úřadu Biskajské vlády oficiálně setkala s prezidentem provincie Biskajsko a následně i s primátorem města Bilbao. Poté navštívili Recyklační centrum a spalovnu Zabalgarbi, která slouží více než stovce měst a obcí v regionu. Představitelé kraje se v Biskajsku rovněž zajímali i o fungování zdejšího Technologického parku a navštívili zázemí fotbalového klubu Athletic Club de Bilbao. 
Biskajsko je největší Baskickou provincií - počet obyvatel Brna a Bilbaa resp. Biskajska ve srovnání s jižní Moravou je velmi podobný (města cca 360 tisíc, kraje 1 150 000 obyvatel).
Celková spolupráce je orientovaná na podporu malého a středního podnikání a obchodu. Pro vedení provincie Biskajsko či samotného Baskického autonomního společenství je spokojenost tamní podnikatelské sféry směrem k jižní Moravě klíčová. Bude-li se dařit obchodu na úrovni win – win, nic nebrání podpisu i dohody o spolupráci s provincii Biskajsko anebo s autonomním společenstvím. Nejen jihomoravské firmy s podporou Jihomoravského kraje navazují nové obchodní kontakty v tomto teritoriu, některé z nich dokonce i vstoupily do místních klastrů. Stalo se dobrou tradicí, že samotná obchodní a výrobní spolupráce se uskutečňuje i díky pravidelné účasti baskických firem na veletrzích „MSV“ či „Urbis Smart City“. Další výzvou je spolupráce na úrovni středních škol, a to zejména v oblasti automobilového průmyslu a gastronomie. Za perspektivní oblast lze rovněž považovat cestovní ruch. V prosinci 2018 jihomoravská delegace v rámci výročí 100 let vzniku Československa prezentovala potenciál cestovního ruchu na jižní Moravě na stadionu San Mamés v Bilbao.


Popis aktivit organizovaných v partnerství se španělskými regiony: