ilustrační obrázek

Komunitní bydlení pro dvanáct klientů Paprsku je v provozu

7.1.2020 11:30
Celkem 12 klientů krajské příspěvkové organizace Paprsek z Velkých Opatovic už žije v novém chráněném bydlení.

Krajem nakoupený rodinný dům v Benešově u Boskovic se od začátku letošního roku stal domovem pro 4 klienty Paprsku. Pro dalších 8 klientů Jihomoravský kraj zajistil bydlení ve starším rodinném domě v Boskovicích, který do konce roku 2019 prošel nezbytnou základní rekonstrukcí na náklady majitele objektu. Klienty v jejich novém domově v úterý 7. ledna 2020 přivítal náměstek hejtmana Marek Šlapal spolu s ředitelkou Paprsku Marií Wetterovou.

„Původní záměr vybudovat chráněné bydlení ve Svitávce bohužel ztroskotal na nepochopení místních obyvatel. Jihomoravský kraj proto hledal alternativní řešení, aby umožnil 12 klientům jejich přechod z ústavní služby do běžné společnosti. Prověřili jsme bezmála dvacet možných lokalit, z nichž se nakonec v blízkém časovém horizontu podařilo dvě zrealizovat. A jsem přesvědčen, že řešení, které jsme našli, bude v konečném efektu lepší zejména pro samotné klienty,“ řekl náměstek hejtmana Marek Šlapal.
„ V domě v Boskovicích jsou zařízeny dvě běžné domácnosti, kde každý klient bude mít vlastní pokoj a společně budou využívat obývací pokoj s kuchyní a sociální zařízení. K dispozici bude i zahrada. Klientům jsou jak v Benešově, tak v Boskovicích k dispozici asistentky, aby měli čas si zvyknout na nové prostředí a aby mohli v bezpečí upevňovat a prohlubovat své znalosti a dovednosti. Budou tak mít možnost žít svůj život co nejvíce samostatně. Klienti stěhování celkem v pohodě zvládli. Seznámili se s novými pracovníky, kteří tam na ně čekali, a teď si budou postupně zvykat na nové prostředí, personál a lidi v okolí. Čeká je spousta práce a my všichni jim držíme palce,“ dodala ředitelka Paprsku Marie Wetterová.

Kupní cena nemovitosti v Benešově byla na základě znaleckého posudku stanovena na 6 milionů korun. Cena nájmu za rodinný dům v Boskovicích je stanovena v měsíční výši 40 000 Kč + energie, což je částka 5 000 Kč na jednoho klienta. Nájemné bude součástí nákladů služby chráněného bydlení, které bude kryto z příjmů uživatelů, největší náklady služby budou činit personální náklady. Postupným dosahováním vyšší míry samostatnosti klientů a zvyšováním jejich schopností je možno v budoucnu očekávat nižší míru potřebné podpory klientů, a tedy snížení počtu pracovníků v chráněném bydlení.
Z prostředků kraje byly dále poskytnuty finanční prostředky na vnitřní vybavení obou lokalit - nábytek, domácí spotřebiče, drobné zařizovací předměty (nádobí, lůžkoviny, elektronika atd.) v celkové výši 1,1 milionu korun.