ilustrační obrázek

Ocenění dobrovolníků v JMK - Křesadlo

„Ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“, tak zní motto ceny Křesadlo. V prostorách brněnského Divadla na Orlí obdrželi 9. 12. 2022 tuto cenu vítězní dobrovolníci z Jihomoravského kraje. 

Ocenění spolu se zástupci města Brna a dalších organizací předávala Jana Leitnerová, členka Rady Jihomoravského kraje. V 5. ročníku Křesadla na jihu Moravy cenu převzalo 5 dobrovolníků v pěti kategoriích. V samostatné kategorii „divoká karta“ držitele vybrala široká veřejnost. V kategorii Umění a kultura nebyl v tomto ročníku žádný nominovaný.

V jednotlivých kategoriích zvítězili:

1. Richard Štěpánek - sociální služby a zdravotnictví

2. Petr Koudelka – vzdělávací a volnočasové aktivity

3. Jan Pavka – environmentální aktivity

4. Jaroslav Činčela – komunitní dobrovolnictví

5. Junák - český skaut, středisko Svatopluk - humanitární a rozvojová pomoc

Lucie Zarembová - divoká karta veřejnosti

Iniciátorem projektu Křesadlo je organizace HESTIA – Centrum pro dobrovolnictví, která ocenění realizuje od roku 2001 v jednotlivých regionech České republiky. Akci pak zorganizoval Jihomoravský kraj ve spolupráci s městem Brnem, neziskovou organizací Maltézská pomoc a Regionálním dobrovolnickým centrem jižní Moravy.
Hlavním cílem udělování ceny Křesadlo je upozornit na přínos dobrovolnických činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci, vyzdvihnout práci dobrovolníků, a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit. Jde o symbolické poděkování těm, kdo zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, které rehabilitují myšlenku dobrovolnictví. Více informací najdete na webu www.kresadlo2019-jmk.cz.

Křesadlo I
Křesadlo VII.jpg
Křesadlo II.jpg