ilustrační obrázek

Kraj bez plastu

30.12.2019 0:00
Informace o kampani zaměřené na omezení produkce plastového odpadu

MŽP vyhlásilo v roce 2018 kampaň „Dost bylo plastu“ zaměřenou na předcházení vzniku plastových odpadů zejména u firem – zapojit se mohou podnikatelské subjekty i veřejná správa. JMK se ke kampani MŽP připojil vlastní kampaní Kraj bez plastu (#KrajBezPlastu) rozhodnutím Rady JMK dne 17.12.2018. Rada schválila sadu doporučených opatření a současně svěřila pravomoc předkládat další návrhy pracovnímu týmu pro koordinaci CSR. 

Opatření kampaně schválená v roce 2018 jsou k dispozici zde. Tématice se věnuje rovněž portál Projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21 a skupina "Jihomoravský kraj bez zbytečných plastů" na Facebooku.

Oficiálně byla kampaň zahájena v lednu 2019 na tzv. „zdravé a férové snídani“ v prostorách krajského úřadu. Další informace směrem k veřejnosti byly publikovány v souvislosti s konferencí „Jak žít bez odpadu, bez obalu, bez plastu“, konané dne 06.06.2019. Více se o této akci můžete dočíst v tomto článku.

JMK přijal dobrovolný závazek Kraj bez plastu v rámci výzvy MŽP DostByloPlastu na webových stránkách https://www.cr2030.cz/zavazky/plast/krajbezplastu/.


Uskutečněné aktivity v rámci kampaně
1.    Dovybavení krajského úřadu pro boj s plastovým odpadem
Odvětvové odbory krajského úřadu dostaly možnost doplnit své vybavení za účelem snížení množství plastového odpadu, zejména v souvislosti s přípravou drobného pohoštění na různá setkání a jednání. Aby se zamezilo nákupu pitné vody v PET lahvích, jednorázových balení smetany do kávy a jednotlivě balených cukrů, byly pořízeny ve větším objemu skleněné džbány na vodu, kameninové cukřenky a konvičky na smetanu a také skleněné cukřenky s dávkovačem. Celkově bylo v únoru 2019 nakoupeno 85 setů cukřenek a konviček na smetanu pro potřeby odborů, 12 cukřenek s dávkovačem do zasedacích místností a 154 skleněných džbánů, z toho 98 pro potřeby odborů a 56 do zasedacích místností, včetně sálu zastupitelstva.
Ve vestibulu krajského úřadu byla na informační obrazovce pro návštěvníky zobrazena informace, kde se na úřadě nacházejí nádoby na tříděný odpad.

2.    Zdravá a férová snídaně
Dne 14.01.2019 a 18.01.2019 proběhla propagace a oficiální zahájení kampaně v rámci tzv. „zdravé a férové snídaně“ za účasti předsedy Výboru ZJMK pro meziregionální vztahy RNDr. Miroslava Kubáska. Součástí byl ukázkový „kufřík“ s předměty na podporu bezodpadového hospodaření (látkové sáčky na pečivo, skleněné lahve na pití, síťovka na nákupy apod.). Dále byly k dispozici letáky na téma nakládání s odpady, které byly následně zveřejněny na interním portálu úředníka, tyto letáky poskytl Ekologický institut Veronica a Ekokom. V rámci zdravé snídaně mohli zaměstnanci vyplnit soutěžní kvíz s vědomostními otázkami na téma „odpady“. Na každé snídani byli ze správných odpovědí vylosováni 3 výherci, kteří obdrželi věcné ceny z „ukázkového kufříku“. 

3.    Zdravé municipality začleněné do Projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21
Koordinátoři obcí, měst a DSO se setkali na krajském úřadě dne 25.01.2019. Ačkoliv bylo setkání zaměřeno zejména na dotační program pro zdravé municipality 2019, byli zúčastnění informováni o připojení se kraje ke kampani Dost bylo plastů a krajské kampani Kraj bez plastu. Koordinátoři obcí dostali na setkání dotazník, ve kterém mohli vyjádřit své představy, jaké aktivity by měl projekt podporovat. Jednou z možných odpovědí byly i aktivity na podporu boje s plastovým odpadem (pořízení vratných kelímků, látkových tašek, látkových sáčků na pečivo pro občany). Boj s plasty byl zohledněn rovněž v hodnotících kritériích dotačního programu "Zdravé municipality JMK 2019", kde projekt zaměřený na eliminaci plastového odpadu byl hodnocen 2 bonusovými body.

4.    Pořízení vratných plastových kelímků pro obce
Pracovní skupina Projektu Zdravý kraj a místní Agendy 21, která byla zřízena RJMK jako poradní orgán k realizaci tohoto projektu, se na svém jednání konaném dne 08.03.2019 rozhodla podpořit zájem obcí o kampaň Kraj bez plastu darováním vratných nápojových kelímků pořízených z finančních prostředků JMK. Věcných dary jednotlivým obcím byly schváleny v množství 10.000 kusů, maximální počet kelímků pro jednu obec činil 500 kusů. Částka vynaložená na pořízení vratných kelímků z rozpočtu JMK činila 217 tis. Kč a byla finančně kryta z Projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21. Kelímky byly opatřené logem JMK a logem Projektu Zdravý kraj a místní Agenda 21, z trvanlivého a omyvatelného materiálu, odolného proti rozbití. Celkem bylo takto podpořeno 22 obcí.