ilustrační obrázek

Systematická podpora handicapovaným

9.12.2019 14:00
V Jihomoravském kraji bude do konce roku 2020 již 119 lidem s postižením umožněno přejít z ústavní služby do bydlení v běžné zástavbě prostřednictvím sociální služby chráněné bydlení.

Získali tak možnost k větší vlastní autonomii, samostatnosti i seberealizaci.

„Jedná se o lidi s mentálním postižením, kteří změnou způsobu poskytování služby a přestěhováním do běžného prostředí získali mnoho nových dovedností a zkušeností. V současné době jsou téměř všichni zaměstnáni na otevřeném nebo podporovaném trhu práce, vytvořili si nové přátelské vazby, v mnoha oblastech běžného života se osamostatňují a potřebují méně pomoci asistentů, než tomu bylo v minulosti,“ konstatoval náměstek hejtmana Marek Šlapal.

I když je podpora personálu v některých činnostech nadále nezbytná (nejčastěji nakládání s financemi, vyřizování na úřadech, zdravotní oblast), došlo k nepochybnému zkvalitnění života lidí s postižením, kteří si nové bydlení chválí a jak o oblibou říkají: „Už bych se nechtěl do domova vrátit“.

V následujícím roce Jihomoravský kraj plánuje pokračovat v transformačních aktivitách, v roce 2020 dojde k přestěhování 48 klientů z velkokapacitních zařízení do malých individualizovaných služeb:
Paprsek ve Velkých Opatovicích – 12 uživatelů, kteří se původně měli stěhovat do rodinných domů ve Svitávce, kde se však kvůli protestu místních výstavba neuskutečnila.
Rodinný dům (RD) Benešov u Boskovic pro 4 osoby za 6 milionů korun, dlouhodobý pronájem pro 8 osob v Boskovicích. Nastěhování od ledna 2020. Vše financováno z rozpočtu kraje.
Zámek Břežany – 24 uživatelů, Hostěradice, Hrušovany nad Jevišovkou, 2+2 RD, každý dům pro 6 osob, financováno z IROP, celkové náklady 69 milionů korun, spolufinancování JMK ve výši 7 milionů, dokončení jaro 2020.
Srdce v domě v Klentnici – 12 uživatelů, Lednice, 2 RD, každý dům pro šest osob, financováno z IROP, celkové náklady 39 milionů korun, spolufinancování JMK ve výši 13,5 milionů korun, dokončení léto 2020.
Transformační proces v sociálních službách vede k uskutečňování změn, jejichž cílem je dát osobám se zdravotním postižením možnost svobodné volby způsobu jejich života. Prioritní snahou je udržení existujících rodinných a sociálních vazeb a podpora osob s postižením v jejich co nejvyšší samostatnosti. Důležité je přistupovat k člověku jako k jedinečné lidské bytosti, hájit lidskou důstojnost a posilovat nezávislost každého jednotlivce.

 

Jihomoravský kraj zajistil péči lidem v nouzi

Na Jihomoravský kraj (JMK) se v závěru letošního roku obrátilo o pomoc několik obyvatel bezbariérového domu v Brně na Mikulovské 9, kteří se nacházeli v nouzi a požádali o pomoc při řešení vzniklého problému, kdy nebyla dostatečně zajištěna péče o obyvatele v nočních hodinách. V bytovém domě je 66 bytů, 31 nájemníků využívá pečovatelskou službu a 7 klientů již vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu potřebuje osobní asistenci i v nočních hodinách.

Jak po pondělním (9. prosince 2019) jednání Rady JMK informoval náměstek hejtmana Marek Šlapal, zajištění potřebných služeb pro obyvatele domu zůstane zachováno. Pečovatelská služba bude poskytována v souladu s ustanovením zákona o sociálních službách v rozsahu od 7:00 do 20:00 včetně víkendů a svátků. V nočních hodinách bude potřebná péče zajištěna službou osobní asistence poskytovatele Liga vozíčkářů, která bude službu zajišťovat od 1. ledna 2020.

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu JMK zařadil ještě pro rok 2020 do krajské sítě pro poskytovatele Liga vozíčkářů jeden úvazek pracovníka v sociálních službách tak, aby mohl poskytovatel žádat o finanční zajištění služby z veřejných zdrojů.
„Jihomoravský kraj se už řadu let zaměřuje na podporu terénních sociálních služeb tam, kde je to pro klienty možné, a to i při intenzivní péči. Cílem je co nejvíce podpořit jejich setrvání v přirozeném prostředí a tím oddálit odchod do pobytové služby, například domova pro seniory,“ řekl k těmto aktivitám kraje náměstek hejtmana Marek Šlapal.