ilustrační obrázek

Nejlepší dobrovolníci obdrželi cenu Křesadlo

4.12.2019 18:00
„Ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci“, tak zní motto ceny Křesadlo.

V prostorách brněnského Divadla na Orlí obdrželi ve středu 4. prosince 2019 tuto cenu vítězní dobrovolníci z Jihomoravského kraje. Ocenění spolu se zástupci města Brna a dalších organizací předával náměstek hejtmana Marek Šlapal.

V letošním třetím ročníku Křesadla na jihu Moravy cenu převzalo 6 dobrovolníků v pěti vyhlášených kategoriích. V samostatné kategorii „divoká karta“ držitele vybrala široká veřejnost.

„Celá jižní Morava může být hrdá, že zde žijí tyto osobnosti – lidé, kteří jsou ochotní obětovat svůj čas a energii ve prospěch druhých. Patří jim můj obdiv a dík,“ řekl k ceně Křesadlo hejtman kraje Bohumil Šimek.

V jednotlivých kategoriích zvítězili:

1. Zbyněk Češka, Kateřina Jelínková - sociální služby a zdravotnictví
2. Božena Pištěláková – vzdělávací a volnočasové aktivity
3. Hana Matějková – environmentální aktivity
4. Aleš Hlávka – umění a kultura
5. Vladimír Válka – komunitní dobrovolnictví
Kateřina Jelínková – divoká karta veřejnosti

Iniciátorem projektu Křesadlo je organizace HESTIA – Centrum pro dobrovolnictví, která ocenění realizuje od roku 2001 v jednotlivých regionech České republiky. Akci pak zorganizoval Jihomoravský kraj ve spolupráci s městem Brnem a neziskovou organizací Maltézská pomoc.

Hlavním cílem udělování ceny Křesadlo je upozornit na přínos dobrovolnických činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci, vyzdvihnout práci dobrovolníků, a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit. Jde o symbolické poděkování těm, kdo zdarma svůj volný čas věnují obecně prospěšným činnostem, pomáhají postiženým lidem či vedou různé organizace, které rehabilitují myšlenku dobrovolnictví. Více informací najdete na www.kresadlojmk.cz 

Medailonky oceněných