ilustrační obrázek

Připomínka 30. výročí konce železné opony na česko-rakouské hranici

29.11.2019 12:00
Ministr zahraničí Tomáš Petříček se v pátek 29. listopadu 2019 setkal na česko-rakouské hranici se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem.

V Čížově a v rakouském Hardeggu si připomenuli 30. výročí pádu železné opony. Setkání byli přítomni i jihomoravský hejtman Bohumil Šimek a dolnorakouská hejtmanka Johanna Mikl-Leitnerová.

Neoficiálně přítomní hovořili například o přeshraniční spolupráci, společných aktivitách Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska nebo o dokončení společné česko-rakouské knihy o dějinách, která by měla vyjít v únoru 2020.

S demontáží plotů, ostnatých drátů a likvidací betonových takzvaných protitankových ježků se začalo na hranicích s Rakouskem a Německem krátce po pádu komunismu v roce 1989. Oponu tvořily vždy dva ploty vzdálené od sebe přibližně deset metrů. V Čížově se v úseku zhruba 250 metrů zachovala první linie oplocení, druhý plot byl demontován. Správa Národního parku Podyjí jeden z úseků asi před čtyřmi lety plně obnovila, celek tvoří Památník železné opony. Leží na frekventované turistické trase mezi Znojmem a dolnorakouským městečkem Hardegg, která protíná Podyjí.

Hranici mezi ČR a Rakouskem tvoří v oblasti Podyjí řeka Dyje. Po nástupu komunismu vznikla první železná opona blíže u řeky. Později byla dvakrát posunuta více do vnitrozemí. Ta současná čížovská opona je od hranice vzdálená zhruba dva kilometry. Pohraničníci tak měli větší šanci dopadnout lidi, kteří by se z Československa pokusili v tomto místě uprchnout do Rakouska.