ilustrační obrázek

Debata řešila 15 let našeho členství v EU

27.11.2019 18:00
Co nám přineslo 15 let členství České republiky v Evropské unii, co lze považovat za jeho přínos, co za negativa a co konkrétní problémy v kraji, jakým způsobem nám je EU pomáhá nebo nepomáhá řešit?

To byla ústřední témata diskuse, která se ve středu 27. listopadu 2019 uskutečnila v prostorách brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Spolu s hejtmanem Bohumilem Šimkem se debaty na uvedená tématu zúčastnil ředitel odboru komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády Igor Blahušiak nebo ředitel Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

O vlivu členství naší země v EU na životy občanů Jihomoravského kraje hovořil hejtman Bohumil Šimek. „Musím říct, že těch patnáct let jižní Moravu posunulo výrazně kupředu,“ konstatoval hejtman. Z jeho pohledu však bylo například chybou, že stát po vstupu do EU nestanovil priority, které bylo možné financovat z evropských fondů. Kvůli tomu dnes na jihu Moravy stále nemáme dostatečně kvalitní dopravní infrastrukturu a tolik potřebné dálniční spojení Brna s Vídní je stále jen pouhým záměrem.

Díky členství v EU byla v kraji také řada významných projektů realizována. Z těch nejdůležitějších lze jmenovat výstavbu odbavovacího terminálu letiště Brno, vznik Archeoparku Pavlov nebo opravu brněnské secesní vily Löw-Beer. Stejně tak významné byly i další projekty, jejichž vznik v kraji EU podpořila - Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, CEITEC Science Park nebo Moravian Science Centre Brno známé jako VIDA! centrum.