ilustrační obrázek

Z celého srdce – výstava přibližující osobnost kardinála Tomáše Špidlíka

25.11.2019 14:00
V prosinci 2019 uplyne 100 let od narození nejvýznamnějšího boskovického rodáka, světoznámého teologa Tomáše kardinála Špidlíka.

K této příležitosti připravilo Muzeum regionu Boskovicka společně s paní senátorkou Ing. Jaromírou Vítkovou a Centrem Aletti výstavu Kardinál Tomáš Špidlík (1919-2010) Z celého srdce. Záštitu nad výstavou převzala senátorka Ing. Jaromíra Vítková a olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Výstava přiblíží život a dílo T. Špidlíka nejen prostřednictvím fotografií a biografie, ale také citáty z jeho díla a ukázkami výtvarných děl, jež komentoval nebo sám inspiroval.

Tomáš kardinál Špidlík byl světově proslulým znalcem spirituality křesťanského Východu, významným představitelem ekumenického úsilí a reprezentoval a propagoval českou kulturu. Celý svůj život zasvětil mimořádnému badatelskému úsilí na poli studia a praktické služby pro jednotu křesťanů. Za své zásluhy byl papežem Janem Pavlem II. v roce 2003 jmenován kardinálem. Nejvýraznějším rysem jeho osobnosti byla mimořádná schopnost rozvíjení osobních styků a navazování přátelství.

„Tomáš kardinál Špidlík se stal nositelem Ceny Jihomoravského kraje v roce 2015 (in memoriam) jako osobnost, jejíž dílo, činnost a jednání výrazným způsobem reprezentuje Jihomoravský kraj a přispívá k jeho věhlasu a dobrému jménu. Ve spolupráci s Orlem jednotou Boskovice jsem v tomto roce uspořádala řadu akcí: výstavy, vzpomínkové akce, koncerty, besedy a další. První vyvrcholení oslav se uskutečnilo v srpnu 2019 odhalením památníku pro kardinála Špidlíka v jeho rodných Boskovicích. Druhým vyvrcholením byla mezinárodní konference „Duchovní odkaz J.E. Tomáše kardinála Špidlíka SJ“. Konference se konala v krásných historických prostorách – Hlavním sále Valdštejnského paláce. V rámci konferenci si měli účastníci možnost prohlédnout i výstavu Z celého srdce,“ uvedla senátorka Jaromíra Vítková.

Výstava Z celého srdce byla nejprve prezentována v Senátu Parlamentu ČR od 8. října do 4. listopadu 2019. U příležitosti státního svátku se dne 28. října 2019 uskutečnil Den otevřených dveří Senátu Parlamentu ČR, jehož součástí byla také výstava Kardinál Tomáš Špidlík – Z celého srdce. Více než 2500 návštěvníků zavítalo do sídla Senátu. Mimořádnému zájmu návštěvníků se těšila právě tato výstava. Výstava je nyní v pražském kostele sv. Ignáce

„V rozšířené verzi bude výstava zahájena vernisáží 5. prosince 2019 v 17:30 v Muzeu regionu Boskovicka, kde potrvá do 23. února 2020. V roce 2020 bude dále putovat po České a Slovenské republice,“ uvedla senátorka Vítková.