ilustrační obrázek

Uctění památky obětí železné opony

22.11.2019 15:00
Zástupci české i rakouské strany si v pátek 22. listopadu 2019 u Památníku obětem železné opony u Mikulova připomněli výročí 30 let od pádu hraniční bariéry mezi oběma zeměmi.

Květinové dary na památku obětem železné opony za Jihomoravský kraj u památníku položili hejtman Bohumil Šimek se svým náměstkem Petrem Hýblerem.

Památník obětem železné opony stojí v blízkosti bývalé celnice na cestě, která za minulého režimu ležela za ostnatými dráty a sloužila výhradně pohraničníkům. Právě u Mikulova se odehrál bezpočet pokusů o útěk z totalitního Československa. Pamětní místo tvoří třiapadesát kovových stél, které jsou připomínkou lidí, kteří v letech 1948 - 1989 zahynuli při pokusu překročit hranice.

Současně přítomní odhalili sousoší nazvané Odloučení, které symbolizuje rodiny rozdělené takzvanou železnou oponou, tedy neprostupnou bariérou mezi komunistickým východem a demokratickým západem.
Na pietní akt pořádaný Občanským sdružením Paměť navazovala v mikulovském zámku mezinárodní konference Železná opona v nás, která se věnuje výročí 30 let od pádu komunismu, ale i tématu vzdělání, které může zabránit návratu totality.