ilustrační obrázek

214. výročí Bitvy u Slavkova připomene na 40 akcí

11.11.2019 14:00
Seriál odstartuje Napoleon v Brně již tuto sobotu.

Rekonstrukce bitvy za účasti 1100 vojáků se uskuteční v sobotu 30. listopadu. Válečná atmosféra, tisíce vojáků v celém regionu, bitevní ukázky i pietní setkání - o letošních připomínkových akcích v souvislosti s bitvou tří císařů informovali novináře účastníci tiskové konference, která se uskutečnila v pondělí 11. listopadu 2019 v brněnském sídle krajského úřadu.

Města a obce na území slavkovského bojiště si i letos připomenou události spojené s Bitvou u Slavkova. Událostí, která před 214 lety změnila životy nejen místních obyvatel, ale i evropskou mapu. Napoleonův triumf i osudy válkou zmítaných vojáků a civilních obyvatel připomene opět téměř třicet akcí – od koncertů, výstav, pietních setkání, bitevních šarvátek až po velkolepou rekonstrukci části samotné bitvy.

Sérii vojensko-historických akcí zahájí průchod Napoleona Brnem v sobotu 16. listopadu. Brno pak zažije vojenský pochod ještě jednou, a to ve čtvrtek 28. listopadu, kdy se uskuteční akce Brno a Bitva u Slavkova, která vrcholí pietním aktem u obelisku v Denisových sadech. Tento netradiční čtyřboký jehlan byl postaven v roce 1818 habsburským dvorem jako poděkování za konec válečných útrap.

Hlavní dění věnované napoleonské historii ve střední Evropě se uskuteční v dotčených městech a obcích na slavkovském bojišti a jeho okolí ve dnech 29. listopadu až 1. prosince. Návštěvnickým vrcholem bude sobotní velkolepá bitevní ukázka (30. 11.) pod kopcem Santon (14.00) u obce Tvarožná za účasti cca 1 100 vojáků v dobových uniformách, 60 koní a 15 děl. 

Další informace na www.1805.cz  .