ilustrační obrázek

Fotbalové Mistrovství Evropy vinařů poprvé v České republice

11.11.2019 10:00
Evropský fotbalový šampionát vinařů VINO EURO 2020 se uskuteční ve dnech 19. až 23. května 2020 poprvé v České republice.

Prezidenti jednotlivých vinařských reprezentací dorazili symbolicky na svátek svatého Martina, aby vylosovali složení základních skupin šampionátu. Českou republiku bude reprezentovat tým FC Vinaři České republiky. VINO EURO 2020 probíhá za podpory Jihomoravského kraje.

Ústřední myšlenkou mistrovství je spojovat lidi, odbornou i širokou veřejnost, prostřednictvím fenoménů, jakými jsou fotbal a víno, a proto i samotný los proběhl v bezprostřední blízkosti milovníků dobrého vína – na náměstí Svobody, kde probíhá tradiční Svatomartinský košt. Za účasti hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka, primátorky města Brna Markéty Vaňkové, a dalších významných hostů proběhl los zápasů v základních skupinách mistrovství, kterého se zúčastní 8 týmů. Vedle reprezentace České republiky nastoupí vinaři ještě z Itálie, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Slovinska a Švýcarska.

„Víno téměř automaticky patří k symbolům jižní Moravy a vinný hrozen najdete i v našem krajském znaku. Málokdo si možná ale uvědomí, že z vinařských oblastí Jihomoravského kraje pochází také řada našich fotbalových reprezentantů. A proto je mi velkou ctí, že se mohu zúčastnit losování evropského šampionátu vinařů a vylosovat utkání VINO EURO 2020 společně s Miroslavem Kadlecem, kapitánem fotbalových vicemistrů Evropy z roku 1996, ne náhodou rodákem ze Slovácka. V roce 2020 se tak město Brno stane díky konání prestižní Světové vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles a také díky Fotbalovému Mistrovství Evropy vinařů doslova celosvětovým hlavním městem vína a vinařů,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Podrobná tisková zpráva