ilustrační obrázek

O kraji

Stručná charakteristika Jihomoravského kraje

Rozloha: 7187,8 km2 
Počet obyvatel: 1 195 327 obyvatel (k 31. 12. 2020)
Hustota osídlení: 166 obyvatel/km2
Počet obcí: 673
Počet měst: 50
Okresy: 7 (Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo)
Statutární města: Brno (382 405 obyvatel k 31. 12. 2020)
Počet obcí s rozšířenou působností: 21
Počet obcí s pověřeným obecním úřadem: 34
Nejvyšší bod: Durda (836 m n. m.), okres Hodonín
Nejnižší bod: soutok řek Moravy a Dyje u Lanžhota (150 m n. m.)

 

 

Malebnost vinic, veselí folkloru i taje jeskyní. To vše je jižní Morava – pohostinný kraj mnoha tváří a možností, kam cestovat za poznáním, zastavením nebo sportem. Pohodlné místo pro život, perspektivní pro studium i kariéru. Region, občas přezdívaný jako Silicon Valley, mezi ostatními vyčnívá zejména díky inovacím.

 

    „Zatáčka před Vídní“? Strategická výhoda
Vynikající dopravní dostupnost je pro Jihomoravský kraj klíčovým plusem. Hranice sdílí s Rakouskem a Slovenskem; zároveň jím prochází řada významných silničních a železničních tras, protínajících celou Evropu. 

    Brno není nuda 
Druhé největší město České republiky je centrem justice, ekonomiky a univerzitního vzdělávání; ale také kultury, architektury, neotřelého sochařství nebo kavárenství. Dlouholetou tradicí jsou veletrhy, novodobou progresivní hi-tec vývoj. Úroveň počítačových technologií v posledních letech výrazně roste, stejně jako počet i význam podnikatelů v oblasti softwaru. Jihomoravský kraj maximálně podporuje jejich další rozvoj a vznik nových technologických a biotechnologických inkubátorů pro začínající firmy.

    Žijeme folklórem
Největším pokladem je srdečnost místních obyvatel a stále živé tradice, které se udržují po staletí. Význam folklórního dědictví dokládá třeba zápis mužského sólového tance – verbuňku, Slovácké jízdy králů a modrotisku na seznam nehmotného dědictví lidstva UNESCO.

    My máme rádi víno
„Kraj vína“ – přívlastek, který si jih Moravy připisuje hrdě a oprávněně. Přes 90 % plochy vinic v České republice tvoří právě ty jihomoravské a zdejší vinohradnictví dosahuje evropské úrovně. Mezi výrobci převažují drobní producenti, kteří nabízejí možnost degustací v tradičních vinných sklípcích. Stále oblíbenější jsou také spletité cyklotrasy – třeba Moravské vinařské stezky, čítající přes 1200 km a nabízející neotřelou cestovatelskou perspektivu.

    Od lovců mamutů po funkcionalismus
Svědky bohaté historie jsou v Jihomoravském kraji zejména památky. Dvě z nich, brněnská vila Tugendhat a Lednicko-valtický areál, se pyšní zápisem na seznamu UNESCO. Stejně jako dvě přírodní oblasti: Dolní Morava (CHKO Pálava, Lednicko-valtický areál a oblast soutoku řek Dyje a Morava) a Bílé Karpaty. Na území kraje leží rovněž jeden ze čtyř národních parků České republiky – Podyjí. Věhlas patří také rozsáhlým komplexům krápníkových jeskyní v chráněné krajinné oblasti Moravský kras nebo archeologickým nalezištím (Dolní Věstonice – Věstonická venuše). Milovníci architektury ocení i tzv. vilové kvarteto v Brně (vila Tugendhat, Jurkovičova vila, vila Stiassni a Löw-Beerova vila).