ilustrační obrázek

Literární soutěž Skrytá paměť Moravy

Skrytá paměť Moravy je tradiční literární soutěží pro mladé spisovatele, která má za sebou již šestnáct úspěšných ročníků. Soutěž je každoročně vyhlašována Jihomoravským krajem a zúčastnit se jí mohou žáci a studenti z celého území České republiky.

Cílem soutěže je podpořit tvůrčí potenciál dětí a dospívajících a rozvíjet jejich ústní slovesnou tvořivost v úzké spojitosti s prostředím, ve kterém žijí. Pořádání soutěže je svěřeno Muzeu Brněnska, příspěvkové organizaci zřizované Jihomoravským krajem -  pobočce Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě.

Soutěž je  oficiálně zahajována k 28. říjnu každého roku, svátku založení samostatného Československa. Současně se zahájením jsou zveřejněny i podmínky daného ročníku, které stanoví téma ročníku, rozdělení dle věkových kategorií, rozsah soutěžních příspěvků, podobu odměny a důležité termíny pro daný ročník. 

Zájemci o literární tvorbu, potenciální účastníci soutěže, se mohou přihlásit do semináře tvůrčího psaní s názvem Krocení literární múzy, který je připravován v souvislosti s vyhlášením každého nového ročníku soutěže a který má za cíl seznámit účastníky s tématem, pomoci jim najít inspiraci a umožnit jim vyzkoušet si několik technik tvůrčího psaní.

Vyhodnocení soutěžních příspěvků a slavnostní vyhlášení výsledků probíhá v jarních měsících příslušného roku v Památníku písemnictví na Moravě, sídlícím v areálu benediktinského kláštera v Rajhradě.

Po vyhodnocení soutěže a předání cen jsou příspěvky vybrané odbornou porotou publikovány ve Sborníku Muzea Brněnska a každý soutěžící jej obdrží jako vzpomínku na účast v soutěži.

Oceněné texty ze všech doposud uskutečněných ročníků soutěže Skrytá paměť Moravy jsou dostupné na webových stránkách Muzea Brněnska v záložce Skrytá paměť Moravy.

 

Statut soutěže Skrytá paměť Moravy

Podmínky a přihláška do 18. ročníku soutěže (2023/2024) - téma "Moje místa"